Ilmalämpöpumpun asennus

Onnistuneella ilmalämpöpumpun asennuksella ja laitteen sijainnilla on huomattava vaikutus siihen, miten tehokkaasti ilmalämpöpumppu toimii. Asennus kannattaa aina jättää ammattilaiselle. Siihen liittyviä sähkötöitä saavat tehdä vain Turvatekniikan keskuksen rekisteröimät sähköurakoitsijat.

Ilmalämpöpumppu kerrostalohuoneiston viilennykseen

Viime vuosina ilmalämpöpumppujen käyttö kerrostalohuoneistojen viilennyslaitteena on lisääntynyt jopa räjähdysmäisesti. Tämä ei ole ihme, koska ilmalämpöpumppu soveltuu tarkoitukseen erinomaisesti ja asukkaat ovat halukkaita panostamaan omaan asumismukavuuteensa. Kesäkuukausina huoneistojen sisälämpötilat saattavat ylittää jopa +30 astetta ja ilman asianmukaista viilennysjärjestelmää ei todellakaan voida puhua asumismukavuudesta vaan jopa terveysriskistä etenkin vanhemman väestön kohdalla.

Oikein mitoitettu ja laadukkaasti asennettu ilmalämpöpumppu ei aiheuta haittaa naapureille ja lisää asukkaan asumismukavuutta merkittävästi. Hankintaturvaliikkeistä saat lisätietoa oikeasta laitevalinnasta, mitoituksesta ja asennusvaatimuksista.

Huomioi nämä kerrostaloasunnossa

 • Taloyhtiöltä tarvitaan lupa laitteen asentamiseen ja laitteen saa asentaa vain asennusliike, jolla on luvat kunnossa.
 • Laitteen hankkimisesta ja asentamisesta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välille.
 • Sopimuksessa on hyvä sopia vastuut ja säännöt laitteen asentamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta. Saat Hankintaturvaliikkeeltä sopimusmallin.
 • Ulkoyksikkö asennetaan tärinävaimennetulle parvekeasennusjalustalle parvekkeelle parvekekaiteen alapuolelle siten, että ulkoyksikkö ei ole näkyvillä.
 • Kondenssivedet johdetaan huoneiston sisäpuoliseen viemäröintiin tai parvekkeen vedenpoistoputkeen.
 • Naapureille ei saa syntyä äänihaittaa. Ulkoyksikkö saa tuottaa ääntä enintään 45 dB. *

* Rakennusta palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso LA.eg.T saa olla enintään 45 dB tai läheisen rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella, pihamaalla, tai muussa vastaavassa paikassa asuinalueella ja muilla melulle herkillä alueilla.

Laitteen sijainti vaikuttaa energiahyötyyn

Laitteen sijainnilla on suuri merkitys ilmalämpöpumpun tuottamaan hyötyyn. Sisäyksikkö tulisi sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma pääsee liikkumaan esteettä. Usein edullisin edullisin sijoituspaikka sisäyksikölle löytyy eteisaulasta, tuulikaapista.

Sisäyksiköstä ilmavirtaa tulisi ohjata kiertämään laajalle alueelle ja useaan huoneeseen. Kuitenkaan keittiöön laitetta ei kannata asentaa, sillä rasvaisessa ympäristössä suodattimet tukkeutuvat nopeasti ja laitteen teho jää vähäiseksi. Paikkaa pohdittaessa kannattaa huomioida myös mahdollinen takka tai uuni. Ilmalämpöpumpun ilmavirralla voidaan levittää takan lämpö tehokkaasti koko asuintilaan, jolloin lämmityskustannuksiin saadaan lisää säästöjä.

Ulkoyksikön sijoittaminen

Ulkoyksikkö pyritään yleensä asentamaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Sijaintia suunniteltaessa kannattaa välttää makuuhuoneen seinää. Vaikka nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat hiljaisia, kuuluu niistä kuitenkin pientä hurinaa, joka saattaa häiritä herkkäunista.

Ulkoyksikön sijainnin ilmansuunnalla suhteessa rakennukseen ei ole kovin suurta merkitystä. Talvisaikaan rakennuksen etelän ja pohjoisen puolen reunustoilla on sama lämpötila. Kesäaikaan ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaammin, jos se on varjossa.

Jätä ilmalämpöpumpun asennus ammattilaisille

Ammattilaisten tekemä asennus sisältää yksiköiden sijoittelun, kondenssivaaran välttämiseen tarvittavat työt ja laitteen käyttöönoton. Vain oikein sijoitetun ja asennetun ilmalämpöpumpun avulla saavutetaan 30–40 prosentin säästö vuosittaisessa sähkönkulutuksessa.

Hankintaturvaliikkeen perusasennus

Asennus sisältää:

 • enintään 5 metrin putkivedon
 • seinäläpiviennin suoraan sisäyksikön putkiyhteyden kohdalta ulos
 • ulkoyksikön sijoittamisen 40 cm:n korkeuteen seinäkiinnitystelineen päälle
 • ulkopuolisten putkien koteloinnin valkoisella muovikourulla
 • kondenssiveden ohjauksen kaatona ulos kylmäaineputkien reittiä pitkin
 • asiakkaan järjestämän sähkönsyöttö

Valitettavasti toisinaan asuntojen ulkopuolella näkyy epäsiistejä ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköitä, jotka suorastaan keräävät huomiota ohikulkijoilta. Ammattilaisen tekemän asennuksen tunnistaa huolellisesta työn jäljestä. Teknisten asennustöiden lisäksi ammattilaiset osaavat sijoittaa ilmalämpöpumpun siten, että se sulautuu mahdollisimman hyvin rakennuksen seinään.

Kaikki Hankintaturvaliikkeet ovat Turvatekniikan keskuksen hyväksymiä kylmäasennusliikkeitä, joissa työskentelee vain sertifioituja, rautaisia ammattilaisia. Ota meihin yhteyttä. Hoidamme mielellämme ilmalämpöpumppusi asennuksen!

Ilmalämpöpumpun asennus pitää sisällään yksiköiden sijoittelun, kondenssivaaran välttämisen ja laitteen käyttöönoton. Jälleenmyyjä huolehtii myös asennuksesta ja käyttöopastuksesta sekä hoitaa huollot, takuutarkastukset ja mahdolliset vikatilanteet.

Valikko